De toekomst van de arbeidsmarkt in NL.

Na het goede nieuws dat heel voorzichtig het aantal uitzendkrachten weer toeneemt, komt het CBS vandaag met de meest actuele werkloosheidcijfers.  En wat blijkt; de voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid is voor de tweede keer op rij gedaald.  Nu maakt één zwaluw nog geen zomer, maar hoe je het ook wendt of keert, Nederland blijft de komende tientallen jaren een zeer hectische arbeidsmarkt houden. Nu met relatief hoge werkloosheid, binnenkort met aanzienlijke tekorten. Onderzoek toont aan dat in 2050 (lijkt ver weg, is het ook, ik ben dan al dood en begraven, schat ik zo in) Europa een structureel tekort van zo’n 35 miljoen arbeidskrachten kent. Europa is dan natuurlijk allang en breed ingehaald door de BRIC-landen, maar voor de korte termijn kan het helemaal geen kwaad ook eens na te denken over de middellange termijn. Daarop heb je mijns inziens wel degelijk nog enige invloed. Maar welke organisatie is nu echt bezig om op de middellange termijn, laat staan de lange termijn, personeel aan zich te binden? Waarom is Nederland altijd maar bezig met de ultrakorte termijn. Waarom zijn er geen substantiële budgetten om je voor de middellange termijn als organisatie zeker te stellen van voldoende talent? Als er momenteel al budget is, dan gaat het op aan de korte-termijn-middelen, advertenties en beurzen. Maar wie draagt een bedrijf aan dat zich écht ook op die middellange termijn richt? Het lijkt het beetje op het innovatiebeleid in Nederland. Er zijn allerlei commissies en instanties die zich vreselijk druk maken,  en het ene na het andere rapport uitscheiden dat er écht iets moet veranderen, maar concreet gebeurt er niets. Op naar de toekomst!

Ontvang de nieuwsbrief!
Like onze Arbeidsmarkt.blogo.nl pagina op facebook:
Reageer via Facebook Reageer

Een reactie op “De toekomst van de arbeidsmarkt in NL.

  1. Pingback: Tweets die vermelden De toekomst van de arbeidsmarkt in NL. -- Topsy.com

Laat een reactie achter

*