Vrouwen aan de bak!

Het lijkt wel alsof voor elk probleem er een taskforce voor wordt opgericht. Google op “taskforce” en er komen er zo al tien langs. Waaronder de Taskforce DeeltijdPlus die, na ampel beraad, afgelopen maart met haar eindconclusies naar buiten kwam.

En de conclusies waren, als ik het boud mag zeggen, weinig verrassend. Bijvoorbeeld: als vrouwen meer uren gaan werken, heeft dat een positieve invloed op de verwachte tekorten op de arbeidsmarkt als gevolg van de vergrijzing en de ontgroening. En: arbeidsparticipatie is van belang voor de versterking van de sociaal-economische positie van vrouwen en kinderen en biedt het vrouwen meer mogelijkheden om eigen talenten te benutten. Ja, what’s new?

En dan komt vandaag de officiële reactie van het kabinet. Zij onderschrijft vanzelfsprekend de aanbevelingen van de Pia-Dijkstra-commissie. Wat moet je anders met zulke open deuren. De Taskforce DeeltijdPlus gaf in haar eindrapport al aan dat de tijd van wachten en naar elkaar kijken voorbij is. Om het mogelijk te maken voor vrouwen om meer uren te werken moeten sociale partners, de overheid en ook vrouwen en mannen zelf, in actie komen. De cultuur op de Nederlandse arbeidsmarkt verandert, traditionele arbeidspatronen verdwijnen en meer flexibiliteit voor werkgevers en werknemers is cruciaal.

Het kabinet roept daarom dan ook de sociale partners op veel aandacht te besteden aan de invoering van flexibel werken, bijvoorbeeld in cao-onderhandelingen. Welke vervolgstappen in dit dossier moeten worden gezet, is aan het nieuwe kabinet. En dat zet je zomaar weer op een achterstand van zo’n anderhalf jaar…

Overigens is het complete eindrapport van de Commissie DeeltijdPlus te downloaden

Ontvang de nieuwsbrief!
Like onze Arbeidsmarkt.blogo.nl pagina op facebook:
Reageer via Facebook Reageer

Een reactie op “Vrouwen aan de bak!

  1. Pingback: Tweets die vermelden Vrouwen aan de bak! - Arbeidsmarkt - Arbeidsmarkt.Blogo.nl -- Topsy.com

Laat een reactie achter

*