De toekomst van Zorg. En nu aan de slag!

Al vaker heb ik in mijn blogs gesproken over veranderingen in zorg, die maar moeizaam op gang komen. Noem het traagheid. Of onwil.

Iedereen weet dat de toekomst van de zorg er heel anders uit gaat zien. Niet voor niks komt onze nationale trendgoeroe Adjied Bakas juist nu met een nieuw boek met als titel ‘De toekomst van Gezondheid’. In dit boek schetst hij op zijn geheel eigen wijze wat de toekomst voor ons zal brengen. Zijn belangrijkste boodschap: in 2060 is 60% van de landen failliet door exploderende zorgkosten. Tenzij wij de zorg ingrijpend hervormen.

In een bijbehorend filmpje schetst hij onze toekomst. Maar je hoeft geen trendwatcher te zijn om te weten en nu al te zien dat er heel veel zal veranderen in de zorg. En dat er vooral nog zoveel moet gebeuren.

En natuurlijk zal de zorg de bevindingen van Bakas omarmen. Alle onderzoeken wijzen nu eenmaal al jaren aan dat wij ouder en ouder worden en dat er steeds minder jongeren zijn om ons oudjes straks te onderhouden. Maar what’s new?

De agenda van Bakas zal weer vollopen met spreekbeurten op zorgcongressen. Het filmpje wordt in ieder geval al met veel  herkenning kwistig doorgetweet. Zoals een aantal jaar geleden gebeurde met Fred Lee en z’n vriendje Mickey Mouse. In zijn ‘Als Disney de baas was in uw ziekenhuis, 9½ dingen die u anders zou doen’ beschrijft hij hoe de zorg kan leren van commerciële bedrijven als Walt Disney. Op de eerste plaats door de patiënt écht als klant te zien.

Maar om nou te zeggen dat er ziekenhuizen zijn die lering hebben getrokken uit Lee’s betoog en de patiënt écht als gast zijn gaan behandelen…. Ach ja, tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren.

Maar om wat te bereiken moet je juist tegen de wetten ingaan en lak hebben aan die praktische bezwaren. Dat is natuurlijk veel gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar het wordt mijns inziens veel te weinig geprobeerd.

Ik mis de nieuwsgierigheid en ook wel de durf, het lef om nieuwe zaken toe te laten.

Angstvallig wacht de ene afdeling op de andere, met als gevolg dat er niets, of in ieder geval te weinig gebeurt. En natuurlijk wordt dan tegen mij gezegd dat ik een buitenstaander ben en moet begrijpen dat dit soort molens langzaam draaien. Ammehoela. Als we kijken naar de ontwikkelingen op de (arbeids)markt dan wordt het toch echt tijd de wereld eens van een andere kant te bekijken. En bestaande dogma’s overboord te zetten. Want waarom weet een gemiddelde HR-afdeling nog steeds niet wat de cost-per-hire is van, pak ‘m beet een ic-verpleegkundige? Of wat we nu aan geld moeten investeren om de kwaliteit van zorg te kunnen blijven garanderen?

Als dat soort basiszaken al niet op orde zijn, hoe willen we dan ooit klaar zijn voor de toekomst. Zoals Bakas in zijn boek heeft berekend: in Singapore wordt slechts 3 % van het BNP besteed aan zorg, in Nederland 9 %. En nu mag u raden waar de kwaliteit van zorg hoger is…

Ontvang de nieuwsbrief!
Like onze Arbeidsmarkt.blogo.nl pagina op facebook:
Reageer via Facebook Reageer

Laat een reactie achter

*