Innovatie en de arbeidsmarkt? Dat kan beter!

Hoe krijgen we weer swing in de economie? Dat is een vraag die velen van ons bezighoudt. Nu heeft ons aller minister van Economische Zaken bij het aantreden van het nieuwe kabinet een negental sectoren benoemd waar ‘de
BV Nederland’
in moet gaan uitblinken. En heeft onze premier geroepen dat Nederland tot de top vijf van kennis-economieën moeten behoren.

Het Toverwoord hierbij is natuurlijk INNOVATIE. Ondertussen zijn wij ruim een jaar verder met het kabinet, tijd voor een tussenstand.

Hoe zit het met het onderwijs? In de regel dé voedingsbodem voor innovatie. Dat wordt mijn inziens meer en meer afgebroken. Korter studeren, en meer betalen bij meerdere studies. Daar bovenop wordt er ook nog eens zwaar bezuinigd op onderzoek. Er gaat veel minder geld naar wetenschappelijk onderzoek dan beloofd in het regeerakkoord. In 2016 wordt er 700 miljoen euro minder besteed dan in 2010! Kortom, aan de basis is het goed mis met de innovatie.

Tel hierbij op dat er momenteel vooral geïnvesteerd wordt in bestaande, grote bedrijven (meestal multinationals) terwijl de échte innovatie per definitie van kleine, jonge bedrijven komt. En daar word je nou niet echt gestimuleerd om ’s flink je nek uit te steken. De spelregels om innovatie en ondernemerschap te stimuleren worden binnenkort zodanig veranderd, dat de kansen voor starters om te slagen in hun concurrentie met multinationals alleen maar kleiner worden. Het gaat om het besluit om de eerste schijf van de WBSO-subsidies (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) te verlagen van € 220.000 naar € 110.000.

Bovendien stagneert door het aangescherpte integratiebeleid de toestroom van hooggekwalificeerde kenniswerkers naar Nederland. Een onderwerp waar deze week over gedebatteerd wordt in de Tweede Kamer. Reden voor VNO-NCW en MKB-Nederland om nu eens een positief geluid te laten horen over het onderwerp. ‘Het saldo van de arbeidsmigratie naar Nederland is positief. De oplossing is niet om de grenzen te sluiten. Nederland moet aantrekkelijk blijven voor migranten om de toekomstige tekorten aan personeel, onder meer door de vergrijzing, op te vangen. Dat levert economische groei op en komt ten goede aan de welvaart en het welzijn van alle Nederlanders.’

Samenvattend, wil Nederland de komende jaren écht investeren in innovatie, dan zal er toch een heel ander beleid gevoerd moeten worden! Innovatief is hierbij misschien wel een mooi bijvoeglijk naamwoord.

 

Ontvang de nieuwsbrief!
Like onze Arbeidsmarkt.blogo.nl pagina op facebook:
Reageer via Facebook Reageer

Laat een reactie achter

*